/ ThinkStock/Getty Images
Седмица с безплатни изследвания за ХИВ/СПИН започва от днес в Пазарджик. Инициативата е на РЗИ, по повод 14 февруари, Деня на влюбените. Бързите тестове ще се правят в лабораторията на третия етаж в сградата на ведомството.

Освен това Здравната инспекция ще проведе и информационна кампания сред млади хора, включваща обучения, видеопрожекции, раздаване на валентинки и брошури.

На 13 февруари експерти от РЗИ ще дискутират с ученици от СУ „Георги Брегов“ гр. Пазарджик темата за злоупотребата с алкохол и рисковото сексуално поведение.

Денят на влюбените 14 февруари ще бъде отбелязан със съвместна информационна кампания между инспекцията и младежите от БЧК. В центъра на Пазарджик ще се раздават валентинки, здравно-промотивни материали и презервативи. За същия ден е планирано обучение на ученици от Професионалната гимназия по химия и прожекция на филма „Какво знаем/не знаем за пубертета“.

През целия период на кампанията експерти по профилактика на болестите и промоция на здравето ще предоставят на училищата, НПО и здравните медиатори в областта информационни материали с цел повишаване информираността на младите хора за ХИВ/СПИН.