Панагюрище
Панагюрище

Панагюрище чества 143-тата годишнина от Априлското въстание. Днес и утре по традиция ще бъде кулминацията на празненствата, които се отбелязват особено въздействащо в средногорския град винаги на 1 май, когато по стария календар е датата на преломните за страната ни събития.

Тържествата започват в 10,30 часа с литийно шествие, съпровождано от светините на Панагюрище от Април 1876. С почести местни духовници ще пренесат от Историческия музей в града до храма „Свето Въведение Богородично“ Поибренския сребърен кръст, придружавал Хвърковатата чета на Бенковски, главното въстаническо знаме, знамето на Банската чета. В църквата ще бъдат отслужени Света литургия и заупокойна панихида за пожертвалите се в името на свободата на родината, както и молебен за благоденствие на българския народ.

Акцент в програмата отново ще бъде историческия спектакъл-възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище, април 1876“. От 11,30 часа на Националния мемориален комплекс „Априлци“ представители на клубовете „Традиция“ от цялата страна ще пресъздадат исторически достоверни епизоди от обявяването на въстанието в столицата на Четвърти революционен окръг, героичната защита на града от въстаниците и кървавото потушаване на народния бунт.

В 12,45 часа пред Вечния огън ще бъдат поднесени венци и цветя.

Официален гост за празненствата ще бъде председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя ще приеме строя на тържествената заря-проверка, която ще се състои на централния площад от 20,30 часа и ще произнесе слово.

Празненствата ще продължат и на 2 май с всенародно поклонение-събор в историческата местност Оборище. Пред паметника, увековечил първото българско Велико народно събрание, ще бъде отслужен тържествен молебен и ще бъдат положени цветя.

Община Панагюрище осигурява транспорт до историческото място. От 9,00 часа на 2 май от автогарата в средногорския град ще пътуват автобуси, като всеки следващ ще тръгва при запълване на местата. Цената на билета е 1,00 лев в едната посока.