Ретро-влак подпали всичко по пътя си. От БДЖ готови да гасят в движение
Ретро-влак подпали всичко по пътя си. От БДЖ готови да гасят в движение / dariknews.bg/ архив

Ретро-влак с парен локомотив и три вагона, който се движи като туристическа атракция, е подпалил няколко пожара по пътя си от Пловдив до Съединение, разбра Дарик. Това е възможно, тъй като парният локомотив, който се задвижва с въглища, изхвърля непрекъснато сажди и искри, обясняват от „Холдинг Български държавни железници”.

Именно искрите са подпалвали сухи треви и храсти по трасето на линията, по която се е движил влакът по време на атракционно си пътуване, потвърдиха дежурните екипи от пожарната. През вчерашния ден пожари са възникнали в района на Пловдив, около селата Бенковски и Войсил, както и на територията на Съединение. След подадените сигнали, на крак са били вдигнати огнеборците от Трета РС ПАБ в града и пожарните в гр.Съединение, които са изгасили своевременно огъня във всички огнища.

 

От „Холдинг БДЖ” ЕАД заявиха, че в парната машина е имало повреда, която е била отстранена на място, но проблемът е бил технически и няма отношение към възникналите пожари. От две седмици ретро-влакът се движи из цялата страна, по маршрути избрани предимно от чужди туристически компании, които имат договори с холдинга. От БДЖ обясниха, че няма как да се прекратят тези пътувания, но има практика, при възникване на подобни пожарни ситуации, хора от обслужващия персонал на атракционния влак  да гасят подпалените площи с вода от цистерната на локомотива.