Регистрират българското розово масло в ЕС
Регистрират българското розово масло в ЕС / netinfo
Българското розово масло ще бъде регистрирано като географско название в Европейския съюз до края на годината. Това съобщи Евгений Иванов, председател на Българската национална асоциация за етерични масла, парфюмерия и козметика на Деня на козметиката, който се проведе в рамките на Пролетния панаир в Пловдив. Две години продължи подготовката за тази регистрация, поясни Иванов.

Наименованието за произход обозначава стоки, чиито качества се дължат на характерни природни дадености и традиции в производството. Географските означения ориентират по-добре потребителите кой е оригиналът. Седем компании бяха удостоени с наградата «Българска роза» за 2007-а, която се дава на базата на комплекс от критерии, включващи годишен оборот, общ експорт, нови продукти, суровини, патенти, обновление на техническото оборудване, брой млади специалисти.

Предприятия от пловдивския регион грабнаха 3 от статуетките – «Ален мак» за продуктово обновление и интелектуална собственост, «Българска роза» Карлово за най-голям ръст на оборотите и развитие на нови пазари и «Солвекс» - за технологично обновление.