Разкриват детски полицейски управления
Разкриват детски полицейски управления / Дарик архив

Официалният старт на национална програма “Детско полицейско управление” ще бъде даден днес. Програмата е разработена от експертна група в Министерството на вътрешните работи и предназначена за обучение на ученици от начален и прогимназиален етап. Партньори в инициативата са министерствата на образованието и науката, на младежта и спорта и на правосъдието, Български червен кръст, Български туристически съюз, Българска православна църква – Българска патриаршия и Националното сдружение на общините в Република България.

Идеята е, забавлявайки се децата да получат знания и умения за самосъхранение, справяне с различни предизвикателства, работа в екип, проява на уважение и толерантност, зачитане на правата и отговорностите пред обществото. Целта на програмата е постигане на ранна превенция на подрастващите, утвърждаване на ценностното отношение към законите в страната, създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации, изграждане на гражданска позиция, стимулиране на прилежност и инициативност, повишаване на доверието към полицията.

Разкриват детски полицейски управления
netinfo
Темите на теоретичните и практически занимания са съобразени с възрастовите особености на децата, регионалната специфика, традиции и култура. В рамките на учебната година в обучението ще се включат служители от структурите на охранителна, пътна и криминална полиция и психолози от психологичните лаборатории на МВР, експерти от БЧК и младежката организация, Български туристически съюз и духовни лица в съответните населени места. Тържественото откриване на “Детско полицейско управление” в Пловдив ще е от 12 часа, в двора на СОУ “Св. Паисий Хилендарски” на ул. “Родопи” 48.

В пет училища и в Пазарджишко днес ще бъдат разкрити „Детски полицейски управления” по едноименната национална програма на МВР, съобщават от Областната дирекция на министерството. Тази година участват НУ „Никола Фурнаджиев” в Пазарджик, СОУ „Христо Ботев” в Септември, ОУ „Проф. Марин Дринов” в Панагюрище, ОУ „Свети Патриарх Евтимий” в Пещера и СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” във Велинград.

На официалните церемонии, които ще бъдат от 12 часа в сградите на училищата, директорите ще подпишат споразумения и декларации за съвместна дейност по проекта с началниците на районните управления. Гости ще бъдат представители на областната и общинските администрации, държавни, общински структури и партньори по проекта.

Смолян също се включва в инициативата. Над 130 малчугани ще вземат участие в нея. В областта е създадена организация за сформиране на пет подобни участъка, в които са включени ученици от ІV, V и VІ-ти класове от общините Смолян, Девин, Мадан, Златоград и Чепеларе. Всяко сформирано “Детско полицейско управление” включва не повече от 20-25 деца в група, а общият им брой е 135 в областта. Служители от ОД МВР - Смолян от различни структури ще участват в обучението на доброволците, както и в координация с ръководствата на училищата.