Велинград заприлича на бойно поле. Голяма част от улиците са разкопани заради подмяна на водопреносната мрежа, а от месец насам хотели и жилищни сгради са принудени да търпят режим на водата, съобщава Нова телевизия. Заради непрестанните ВиК-аварии вода в хотелските комплекси има по един час на ден.

„Принудени сме да обслужваме клиентите си като им даваме кофи с вода”, разказа Цвета Андонова, която притежава хотел във Велинград. Подобно е положението и в къщите на хората.

„Всеки ден става авария на нашата улица, понеже не може да издържат старите тръби”, твърди Ангел Чопов, който живее във Велинград.  „В 21 век във вода ходим, жадни стоим”, коментира Дамян Дамянов.

Безводието във Велинград гони и самите туристи. Улиците са прашни и приличат на строителна площадка, а вода липсва за елементарни нужди. „Не знам дали ще дойда още веднъж”, призна Бойко Георгиев, който се надявал по време на почивката си да може да ползва и басейна на хотела, в който е отседнал.

От ВиК- дружеството обясняват, че в града са подменени само главните, но не и разпределителните водопроводи. Липсва и подземен кадастър, така че машините работят „на сляпо”.

„Решението трябва да е генерално - воден цикъл за Велинград, но за това трябват много пари”, коментира управителят на дружеството Борис Голомехов. От местната управа призовават хората за търпение поне до Коледа, когато свързването на новия със стария водопровод трябва да приключи.