Яростна нежност и фадо в Албена на Йовков
Яростна нежност и фадо в Албена на Йовков / dariknews.bg

Обречена любов, предизвикваща яростна нежност, могат да видят почитателите на Мелпомена тази вечер от 19 часа в Драматичния театър, когато е премиерата на „Албена" от Йордан Йовков. Режисьорът Пламен Панев призна, че с поредната си постановка на „Албена" е открил мястото и силата на любовта, която достига до трагизъм. Ролите на едноименната героиня и на Нягул са поверени на станалата известна с участието си в сериала „Забранена любов" Саня Борисова и дебютантът, наскоро завършил НАТФИЗ в класа на проф. Атанас Атанасов, Христо Пъдев.

В представлението има още три главни роли - на Куцар, Иван Сенебирски и на селото. Селото е сборен образ, който е изграден от всички отанали актьори в спектакъла, допълни Панев.

По думите му „Албена" е най-добрата българска драма. Той припомни, че за последно в Пловдивския драматичен театър пиесата е била поставяна от Любен Гройс. Тогава режисьорът прави анкета, в която пита дали героинята трябва да бъде съдена или пусната на свобода. Половината зрители отговарят положително, другата половина - отрицателно. Това е показателно за нивото на драматургията и таланта на Йовков, каза още режисьорът. Според него „Албена" се родее с пиеси като „Ромео и Жулиета", „Отело", „Кармен", „Коварство и любов", включително и с „Идиот" на Достоевски, като паралелът на главната героиня там е с Настася Филиповна. 

В сюблимните моменти от огнената любов между Нягул и Албена Панев е заложил на рефрен от песен на известната фадо изпълнителка Мариза.