Пътят Смолян-Мадан в района на Тикале ще остане затворен в следващите поне  6 месеца
Пътят Смолян-Мадан в района на Тикале ще остане затворен в следващите поне 6 месеца / netinfo
Пътят Смолян-Мадан в района на Тикале ще остане затворен в следващите поне 6 месеца, свлачището пък е от 20 години, но активизацията му сега е най-страшна. Това стана ясно от  срещата между кмет, областен и жителите на 11-те населени места, които останаха блокирани заради скалите от най-голямото пътно срутище на територията на страната.

„Още на 10 март в събота, а и в неделя на 11 бяхме на свлачището заедно с институциите, имащи отношение към проблема. Веднага от община Смолян подготвихме необходимите документи на хората, през чиито имоти ще минава обходния път, за да не се губи време. Пътят е държавен, работата на общината е да бъдем в помощ на хората". Това заяви кметът на Смолян Николай Мелемов на среща в Търън с жителите и кметовете на населените места, блокирани от свлачището край Тикале. Според Мелемов, за свлачището трябва да се говори технически и професионално, защото работа на специалистите  е да кажат как да се възстанови пътят и след колко време ще бъде стабилизирано свлачището.

„Трябва ежедневно да бъдем тук. Осигурихме и безплатен транспорт, за да бъдем в помощ на хората, затова разчитам и на колегите кметове от населените места", каза още кметът на Смолян.

„Нито един ден нямаме проспан от тази кризисна ситуация със свлачището. Дългосрочно най-правилното и трайно решение е изграждането на обходния път, а срочното е укрепване на срутището", коментира и областният управител Недялко Славов. По този повод е и инициираната от него и Мелемов среща, за да се обсъдят допълнителни мерки, за да няма напрежение сред хората.

Кметът на Търън Явор Говедаров посочи, че няма вече социално напрежение, няма страдащи хора. Магазините се зареждат нормално, учениците и хората пътуват до работните си места и училище. Говедаров посочи, че е кмет от 35 години, а това свлачище е от 20 години и сега се е активизирало.

Пътят Смолян - Мадан в района на село Тикале ще остане затворен за около половин година, съобщи председателят на Агенция „Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов. Геолозите смятат, че към момента пътят не може да бъде разчистен, защото има опасност от нови свличания. Обходният пък ще е готов през следващата седмица, посочи Атанасов.