Джумая джамия
Джумая джамия / dariknews.bg/ Архив
Ифтар в Пловдив
93933
Ифтар в Пловдив
  • Ифтар в Пловдив
Телешки тас кебап, езо гелин чорба, булгур пилаф, сарми и ашуре са ястията, с които ще бъдат нагостени присъстващите на втората за последния месец вечеря ифтар. Това съобщи в ефира на Дарик председателят на джамийското настоятелство и член на Консултативния съвет на Фондация “Заедно” Ахмед Пехливан. Събитието започва в 19.30 часа със специална дискусионна вечер, на която зам.-главният мюфтия Бирали Бирали ще разкаже за традициите в исляма и местните обичаи по време на религиозните празници. Всеки от присъстващите ще може да задава въпроси и да участва свободно в разговора.

Същинският ифтар започва след залез слънце, в 21.05 часа, уточни Пехливан. Подобна вечеря се дава за първи път на откритите площи до Джумая джамия в центъра на града.

Очаква се да присъстват кметът на града Иван Тотев и областният управител Здравко Димитров или ако не те самите, представители на двете администрации, допълни председателят на джамийското настоятелство. Поканени са дипломати от генералните и почетни консулства в Пловдив, хора от академичните среди, бизнеса и различните етнически общности.

Това е втората отворена вечеря ифтар, която турската общност в Пловдив дава по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. На 31 май в Имарет джамия се събраха гости от различни етноси и религии. Споделената вечеря бе поредният пример за мирно съжителство и толерантност между различните народности, които живеят заедно в града под тепетата от векове.

На поредната вечеря ифтар, освен представители на мюсюлманските настоятелства от региона, са поканени и възрастни хора от различни селища в областта, обясни още Ахмед Пехливан. 

Чуйте и от приложеното аудио.