/ Dariknews.bg
Обществена поръчка за открит архитектурен конкурс за кино „Космос“ е обявила пловдивската управа. 

Павилионите пред кино Космос отиват в историята, Общината спечели делото срещу реститутите на терена

На участника, който ще бъде класиран на първо място, ще се изпрати покана за възлагане на изработката на идеен проект за сградата. Прогнозна стойност на поръчката е близо 140 000 лева, от които 20 000 лв. е наградният фонд - 10 000 лева за първо място, 6 000 за второ и 4 000 за трето. 

Конкурсните проекти ще се оценяват по оптимално съотношение между качество и цена, е записано в документацията. За функционалност и ползваемост максималните точки, които ще се дават, са 30.

Изложби и летен бар пред кино Космос?

За креативност, иновативност и устойчивост на архитектурната идея - 24 т, а за рационалност и изпълнимост на проектното решение – 18 т. По показател архитектурен образ максималната оценка е 12 т., а за прогнозна стойност на инвестиционния проект - 16 т.

В разработката е включено и площадното пространство отпред. Обмисля се в западната част на площада да бъдат разположени временни галерийни пространства за изложби, а в средата да има летен бар или кафене.

Улицата, която е на тупик, ще бъде приобщена към площадното пространство, но тя няма да бъде отворена за автомобили или да се паркира, а ще обслужва достъпа до гаражите.