птичи грип
птичи грип / Община Горна Оряховица

Огнища на птичи грип са открити в две ферми до Пловдив, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Пробите са потвърдени днес от Националната референтна лаборатория.

Засегнатите птици в обектите, които се намират в Асеновград и в село Крумово, са кокошки носачки. Предстои хуманно умъртвяване и унищожаване на засегнатите птици, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция. Определени са 3-километрови предпазни зони и 10-километрови зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазните и наблюдаваните зони. В двете зони се забранява търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

Ще се извършват клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазните зони и ще се проведе епизоотично проучване за причините, довели до заболяването. 

На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Яйцата не са опасни за човешка консумация. Евентуалното заразяване може да случи при пряк контакт с болни птици. С цел предотвратяване вероятността за разпространяване на заболяването при други птици, БАБХ изтегля и реализираните в търговската мрежа яйца с произход фермата за кокошки носачки.