/ снимка: Петър Тодоров
"Най-сериозният проблем, с който се сблъскваме, е че децата, които отиват на кабинет или при психолог, за да бъдат диагностицирани с аутизъм, са на една по-късна възраст".

Това заяви в интервю за Дарик психологът Милена Димитрова.

По думите й, това се случва все по-често, а у нас все още няма установена практика, особено при педиатрите, които да наблюдават и да поставят ранна диагноза.
 
Започва националната кампания „България дарява“

Колкото по-рано и навременно се направи нужната оценка, макар вероятността детето да е от аутистичния спектър да е малка, толкова по-добре ще се задейства компенсаторния механизъм, коментира Димитрова.

Понякога се случва за преглед или терапия да идват деца, които вече са на шест години, и при тях корекционният процес се развива доста по бавно, каза тя. Една от навлизащите напоследък у нас, и при това доста сполучливо, е ерготерапията. Успешно се прилага и монтесори терапията.
 
Фейсбук засилва борбата срещу дезинформацията за ваксините

Наближаващият втори април е Световен ден за повишаване информираността на обществото относно аутизма. Статистиката сочи, че едно на всеки между 100 и 150 деца по света е от аутистичния спектър.