Прокуратурата първа е сигнализирала за  нередности в затвора „Пловдив”
Прокуратурата първа е сигнализирала за нередности в затвора „Пловдив” / netinfo

Окръжна прокуратура е подала първият сигнал за злоупотреби в Пловдивския затвор, съобщи в съдебната рубрика „Темида” окръжния прокурор Андрей Атанасов. Той бил внесен още преди две години във Военния съд,като е бил изготвен въз основа на доклад с резултати от съвместна проверка от Окръжна прокуратура с участие на прокурор от Върховна прокуратура.

Военна прокуратура е отказала да образува дело, но след като отказът е обжалван пред Военно-апелативна прокуратура е разпоредена проверка. Тогава проверката е била по сигнали на оперативни работници на МВР, които работят в затвора и следят за поведението както на затворниците така и на надзирателите . Установено било с разпечатки че от затворническия фонокартен апарат е говорено денонощно, а не само в светлата част, което било нарушение на правилата. Намирани са многократно мобилни телефони, а преди двадесет дни от затворническа килия са иззети 100 таблетки амфетамин.

Със случая по вертикала се занимава управата на „Местата зи лишаване на свобода”, каза окръжният прокурор Андрей Атанасов. Той каза още, че прокуратурата не е извършвала проверка в затвора във връзка с информацията че надзирателите работат по специална тарифа за внасяне на алкохол и мобилни телефони. Атанасов заяви, че това е работа на управата на затвора, но предположи, че вероятно такава тарифа съществува, щом в тъмницата няколко пъти са намирани клетъчни телефони и алкохол. Припомням, че в момента правосъдното министерство извършва дисциплинарна проверка на шефа на затовар”Пловдив” Никола Карпаров за злоупотреби и нарушения.