Продължават делата за  „Базиликата” и „Римския форум”
Продължават делата за „Базиликата” и „Римския форум” / netinfo
Продължава битката в съда за Базиликата и Римския форум. Това обаче не спира разпореждането с имотите от страна на собственика, който в случая е държавата, казаха юристите от Областна управа.

За 27 януари 2009 година е насрочено разглеждането на жалбата на Община Пловдив против решението на Върховния касационен съд, с което е постановено, че Базиликата е държавна собственост. Фирмата BTP, която трябваше да изпълни проекта за уникалната мостова сграда, прехвърляща бул. ”Княгиня Мария Луиза”, е оттеглила жалбата си, съобщи за Дарик радио Мария Николова – началник правен и административен контрол в Областна управа.

На 20 февруари тази година Пловдивския апеативен съд ще гледа делото за Римския форум. То бе заведено в Пловдивския окръжен съд от бившия министър Валентин Церовски, който спори собствеността върху терена в центъра на Пловдив и археологическите находки там, останали от римския форумен комплекс. Окръжният съд постанови решение, с което обяви, че теренът е публична държавна собственост. Общината обжалва в Апелативен съд. На заседанието през февруари ще бъде изслушана експертиза по делото.

Областният управител няма пълномощия по това дело.