Продължава блокадата на подхода към гръцката граница при Златоград
Продължава блокадата на подхода към гръцката граница при Златоград / dariknews.bg
Продължава блокадата на подхода към гръцката граница при Златоград
63565
Продължава блокадата на подхода към гръцката граница при Златоград
  • Продължава блокадата на подхода към гръцката граница при Златоград

Втори ден продължава блокадата на подхода към гръцката граница при ГКПП „Златоград". Протестиращите спират движението през един час. Протестиращите - над 100 души бизнесмени, търговци, превозвачи и граждани, се заканиха, че освен автомобили със специален режим и линейки, няма да пуснат никаква кола.

Причината за недоволството е решението на гръцките власти да спират автомобили над 2 тона на граничния пункт Златоград - Ксанти. Мярката се прилага от гръцка страна и не е отменена, въпреки предупрежденията отпреди десетина дни на български превозвачи, търговци и представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес, че ще преминат към гражданско неподчинение.

Ограничението е наложено по предложение на Търговско-промишлената палата в Ксанти, тъй като оттам твърдят, че български търговци осъществяват нелоялна търговия в Гърция. Това заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация в Златоград Александър Митушев.

От българска страна проблемът е разрешен и се прилага много строг контрол на ГКПП Златоград - Ксанти, но от гръцка страна липсва всякакъв контрол . Действията от гръцка страна са тенденциозни и обслужват интересите на неколцина търговци и бизнесмени от Ксанти, обясни Митушев .

Кметът на Златоград Мирослав Янчев е поставил проблема пред служебния премиер Марин Райков при посещението му в Неделино. Янчев обаче смята,че разрешение на проблема ще има скоро.

Чуйте какво каза още кметът на Златоград в прикачения звуков файл.