Приключи изборният ден в Община Раковски - новият кмет ясен около полунощ
Приключи изборният ден в Община Раковски - новият кмет ясен около полунощ / netinfo

С около 45 % избирателна активност приключи вторият тур на изборите за кмет в община Раковски. Кой ще оглави кметското място след смъртта на Франц Коков ще стане ясно най-рано около полунощ , когато се очакват и първите резултати, съобщи пред Дарик председателят на Общинската избирателна комисия Минка Гочева. За поста се борят кандидатът на ГЕРБ Иван Антонов и издигнатият от Инициативен комитет и подкрепен от БСП и ДПС Петър Антонов. На първия тур Иван Антонов спечели 3 900 гласа, а опонентът му Петър Антонов получи подкрепата на 2 384 човека.

 

Изборният ден в общината премина с над 10 жалби в Общинската избирателна комисия, като само 8 от тях бяха от страна  на кандидата Петър Антонов.  От неговия щаб са сигнализирали комисията, че  представители на опонента му  са давали инструкции на журналистически екип от ТВ Скай, който е направил опит да снима в СИК, което според хората на Антонов е грубо нарушение на Закона. От щаба на Петър Антонов са видели и преставители на другия кандидат, да  изискват от пълномощниците в комисията изборните документи и са се разпореждали за тяхната законосъобразност.

 

По-рано през деня екипът на кандидата Иван Антонов пък е внесъл жалба за напрежение и дори побой в избирателната секция в село Стряма. На мястото е пристигнал и полицейски екип. Боят е започнал вътре в секцията и след това е продължил навън. Започнал го е човек, който е говорил турски. Заради боя в селото са пристигнали и екипи на РЗ БОП.

 

Пред Дарик говорителят на областната дирекция на МВР в Пловдив Бригита Декало обаче, каза, че полицаите не са констатирали сбиване.   

Късно снощи от щаба на Иван Антонов е подадена жалба директно в Прокуратурата, че в същото село се купуват гласове, като са били раздадени абсолютно безвъзмездно над 100 талиги дърва на ромите там.

 

Всички жалби  от структурите на двамата кандидати са разгледани от ОИК, но по тях комисията ще се произнесе по-късно поради различни причини, които председателят Минка Гочева не пожела да назове.