Президентът: Панаирът ни показва добрите неща, които се случват в България
Президентът: Панаирът ни показва добрите неща, които се случват в България / netinfo

„Експозициите на започналия днес 64-ти Международен технически панаир показват, че в България се случват много добри неща, които рано или късно ще трябва да бъдат забелязани и от самите нас, заяви президентът Георги Първанов преди да пререже лентата на Есен 2008. Според него изложението показва, че интегрирането на българската икономика в европейските бизнес структури дава забележителни резултати, макар и на първоначален етап.

„Създадени са всички предпоставки за ново качество на инвестиционния процес и за изграждане на нова индустриална база”, каза още Първанов.

Президентът присъства на откриването на италианското участие. Италия е страна-партньор на есенния панаир и се представя с близо 400 фирми. След това Георги Първанов разгледа и Автосалона, където тази година са изложени над 250 модела автомобили.

150 000 гости се очаква да посетят тази седмица Международния технически панаир.Рекорден брой новости – 211, 46 от които – световни, са представени в експозициите на панаирното градче. Ангажираните изложбени площи са с 12% повече в сравнение с миналата година. В 64-тото издание на деловия форум за инвестиционни стоки и услуги участват 3 202 фирми от 45 държави, като най-силно застъпените браншове са машиностроене и строителство. В разположените на 14 декара експозиции на Автомобилния салон са включени 250 марки автомобили, 13 от които ще имат своята премиера в България.


С инвестиции за 15 млн. лева, 56 дка нови открити изложбени площи и много атракции, сред които и 40-метров панорамен ресторант, посреща гостите си панаирното градче. За пръв път изложителите могат да ползват за представянето си най-модерната рекламна медия – три екрана, излъчващи по LED-технология. С изложба на 50 известни пловдивски художници ще бъде открит един от новите обекти в националния изложбен център – Виенския павилион на територията на обновеното панаирно езеро. В павилиона, който е изграден в стила на сградите от Първото българско изложение, са изложени платна на Златьо Бояджиев, Цанко Лавренов, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Димитър Киров, Георги Божилов-Слона, Васил Стоев, Атанас Хранов, Станимир Видев и други популярни майстори на четката.


1500 места за паркиране могат да ползват гостите на Есен 2008. 650 от тях са в първия многоетажен паркинг в Пловдив, който от днес функционира в панаирното градче.


Входните билети са по 6 лева. Ученици, пенсионери и инвалиди, както и групи над 20 души, ще плащат по 4 лева. С попълнени анкетни карти посетителите на автосалона ще участват в томбола за автомобил и екскурзия за двама в Гърция.