Превозвачи: Трябва да се запази категоризацията на автогарите
Превозвачи: Трябва да се запази категоризацията на автогарите / dariknews.bg
Превозвачи: Трябва да се запази категоризацията на автогарите
31069
Превозвачи: Трябва да се запази категоризацията на автогарите
  • Превозвачи: Трябва да се запази категоризацията на автогарите

Министерството на транспорта не желае да регулира взаимоотношенията между собственици на автогари и превозвачи. Това заяви шефът на една от превозваческите фирми в Пловдив Веселин Дошков минути преди откриването на днешната национална кръгла маса, организирана по повод промените в Закона за автомобилните превози. От една страна превозвачи искат да ползват бездъзмездно автогарите, от друга - някои автогари залагат ненормално високи цени за услугите, които предлагат, допълни Дошков. По думите му, за да се разреши назрелият конфликт, е необходимо в закона да се запази текстът, в който се казва, че автогарите трябва да бъдат категоризирани.  

Особено внимание в проектозакона се обръща на сигурността при превозване на деца и ученици. Предвиждаме промени при автобусите за специализиран превоз. Шофьорите, които возят деца, трябва да са на възраст между 25 и 60 години, а автобусите, с които се извършват тези превози, не трябва да са по-стари от 10 години, обясни зам.-министърът на транспорта Камен Кичев.

Други акценти в дискусията са републиканската пътна мрежа, нерегламентираните превози, ефикасността на проектозакона за измененията и допълненията на Закона за автомобилните превози. На кръглата маса присъства и директорът на ИА „Автомобилна администрация" Симеон Арнаудов. В дискусията вземат участие превозвачи от цялата страна, а инициатор на срещата е пловдивският депутат от ГЕРБ инж. Зоя Георгиева.

 Чуйте повече подробности от репортажа в прикачения звуков файл.