Премиера на ИЗЧЕЗВАЩИТЕ – филм изповед на шестима пловдивски художници
Премиера на ИЗЧЕЗВАЩИТЕ – филм изповед на шестима пловдивски художници / netinfo

Премиерата на документалния филм "ИЗЧЕЗВАЩИТЕ" ще се състои днес от 18ч. в "Лъки – Дом на киното" в Пловдив.

„ИЗЧЕЗВАЩИТЕ“ е изповед за житейското и творческо кредо на шестима от обичаните пловдивски художници - Иван Поповски – Джовани, Станимир Видев, Атанас Хранов, Недко Итинов, Моника Роменска и Вихра Григорова.

Филмът е надникване в Светая Светих на художниците, правейки зрителите свидетели на най-интимните спомени, започващи от детството и минаващи през различни емоционални периоди.

Документалната лента е дело на журналистите Ваня Трингова и Владислав Севов, а автор на музиката към филма е Асен Аврамов.

Съзерцавайки картина, имаме усещане, че тя е сътворена с магическа пръчка или е миг дихание, и едва ли се питаме какво е докосвало душата на твореца, който я е създал.

Дали е самотник с проклет и твърд характер? Дали е особняк с деликатна и ранима душа? Дали е мъдрец и философ или е бохем и купонджия?

Знаем ли как художникът реди пъзела на живота извън изложбената зала и светлините на прожекторите? Знаем ли какво се случва с него, след като влезе и затвори вратата на ателието, изпълнено с творчески безпорядък и тревожно мечтание? Знаем ли как идва онзи внезапен изблик на съвършенство, който се нарича изкуство? А знаем ли за миговете на съмнение и тревога за пътя, по който върви новият свят?

На всички тези въпроси се опитва да даде отговор филмът „ИЗЧЕЗВАЩИТЕ“.

Прожекцията е безплатна, а гостите ще имат възможност да закупят DVD с автограф от творците.