Катя Лерца в съдебната зала
Катя Лерца в съдебната зала / Искра Койчева, Дарик Пловдив
съд
95586
съд
  • съд
Съдебният процес срещу жената, която прегази с джипа си полицай в Пловдив през месец май т.г, беше насрочен за 5 януари.  По новите промени на Наказателния кодекс, делото днес беше разгледано  в разпоредително заседание.
 
На 13 май тази година 40-годишната Катя Лерца по непредпазливост причини смъртта на 36-годишния пътен полицай Делян Палазов, баща на две деца. Мъжът загина при тежък инцидент до парк "Лаута" в града при изпълнение на служебните си задължения да осигури нормалното придвижване на автомобилите по време на големия Народен събор в Пловдив. Униформеният давал знак на автомобил да спре, но движилият се зад него джип, управляван от Катя Лерца, направил рязка маневра и го ударил.
 
Защитата на обвиняемата е поета от сина на топ адвоката Марин Марковски – Димитър Марковски, който беше изключително лаконичен пред медиите. Димитър Марковски подчерта, че неговата подзащитничка признава фактите по делото, но не и вината си. Очаква се на следващото съдебно заседание защитата на жената да бъде поета от баща му - Марин Марковски, за което настоя и самата обвиняема.
 
В залата на Окръжния съд в града присъства и съпругата на загиналия полицейски служител, както и техни роднини.   
 
Предвиденото в Закона наказание за престъплението, извършено от 40-годишната Катя Лерца предвижда от 2 до 6 години затвор, които обаче могат да бъдат редуцирани с една трета заради признаването на вина и съкратеното съдебно производство.