/ netinfo
Преференциалното гласуване очаквано доведоха до различно класиране на кандидатите на двете водещи сили в Пазарджишко, показват окончателните резултати след отчитане на гласуването. Вторият в листата на ГЕРБ – Димитър Гечев от Велинград, е начело по спечелени преференции – 4901. Така той влиза в 44-тото Народно събрание, редом с водача Екатерина Захариева.

Петата в листата – Даниела Малешкова от Септември пък има предпочитанията на 4026 избиратели и също е сигурен депутат. С високи шансове е и Десислава Тодорова, която от 15-та в листата излезе на четвърт позиция с 3974 преференциални гласа. Очаква се партията на Борисов да има четири мандата от Пазарджишко, освен ако системата Хеър Ниймайер не направи преразпределение, при което четвъртият мандат ад отиде при петата по резултати от гласуването ВОЛЯ на Веселин Марешки. От техния списък с шансове е само водачът Маринела Ненова, която има 391 гласа.

Любопитно развитие на събитията се получи и при БСП. С последните отчетени протоколи Надя Клисурска, десета в листата, постигна 3561 преференциални вота, с които изпревари бизнесмена Георги Вергиев от Септември, който има 3217. Най-силен успех сред кандидатите на столетницата очаквано има областният председател Йордан Младенов – 4181. Той, заедно с водача на листата Славчо Велков, който има 2970 гласа, и Клисурска са най-вероятните трима червени депутати в следващия парламент.

Сигурни се и хората на ДПС и Обединени патриоти, които печелят по 1 мандат и могат да вкарат в Народното събрание водачите на листите си – Делян Пеевски и Станислав Станилов.