Предотвратиха производството на 50 милиона фалшиви евро в Пловдив
Предотвратиха производството на 50 милиона фалшиви евро в Пловдив / МВР

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с производство, държане и разпространение на неистински парични средства. Операцията е проведена късно снощи на територията на Пловдив под наблюдението на Специализираната прокуратура и със съдействието на Агенция „Митници“, след сигнал, получен в събота и упорита работа по него.

Извършени са претърсвания на 7 адреса и обиски на 5 лица. В хода им са открити и иззети множество парични знаци  в купюри от по 500 и 50 евро, както и холограмни стикери за изработването на банкноти в евро за около 1 милион и половина.

На този етап в рамките на 24 часа са задържани петима участници в престъпната схема. В апартамент в София е открито платежно нареждане за 3500 евро за закупуване на холограмни стикери. Установено е, че преводът на сумата е извършен от единия от задържаните – бивш служител на НСБОП, работил в системата до 2004 г. Задържан е  получателят на пратката и е установено кой го е наел. Той е познат на ГДБОП, има и присъда за фалшификация в Белгия.

В резултат на предприетите съвместни професионални действия е елиминирана възможността за производството и разпространението на близо 50 милиона неистински евро. Назначени са множество експертизи на откритите и иззети парични средства и материали. Работата по разследването на престъпната схема продължава.