Пожарът в Смолянско е потушен, екипи ще дежурят цяла нощ в района
Пожарът в Смолянско е потушен, екипи ще дежурят цяла нощ в района / DarikNews.bg, архив

Горският пожар в Смолянско е потушен, в момента има отделни огнища, които се гасят, съобщи шефът на Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Симеон Цървуланов.

Огнената стихия се разрази днес в ранния  следобед в смолянското село Габрица.  Унищожени са около 20 дка борова гора, плевня, гараж, като е пострадала и намираща се в близост къща, която е била спасена благодарение на хората от селото, доброволци от Смолян и пожарникарите.

„Пламъците са обхванали стрехата на дома, но хората на място успели да спасят къщата“, добави комисар Цървуланов.  Причината за пожара, която се коментира на този етап е запалени отпадъци от почистени градини, като от сметта, огънят се прехвърли в плевнята, а от в горския масив. Десетки пожарникари, горски служители и доброволци се включили в  потушаването на пламъците.

„Смесени екипи от пожарната и служители на горското продължават да обхождат периметъра и да догасят тлеещите огнища. Ще има дежурни екипи в района през цялата нощ“, добави  комисар Цървуланов.