Полицията разкри незаконна сеч
Полицията разкри незаконна сеч / Дарик нюз, архив
инж. Петър Костов за незаконната сеч в Дорково
93201
инж. Петър Костов за незаконната сеч в Дорково
  • инж. Петър Костов за незаконната сеч в Дорково
Над 1000 са незаконно изсечените дървета в горите край родопското градче Дорково, община Ракитово. Това е установено до момента при започналите проверки. Те продължават, а точни данни за мащабите на нарушението ще бъдат изнесени след приключването им. Прогнозите са, че дърветата на финала да се окажат много повече от 1000, съобщи инж. Петър Костов, шеф на дирекция „Горско стопанство“ към Регионалната дирекция по горите в Пазарджик.

За незаконната сеч съобщиха в края на март от Изпълнителната агенция по горите, като първоначално бяха открити 621 дървета без маркировка. До момента са съставени 5 акта. Само един е на извършителя – жител на Дорково, в дома на когото са открити стотици кубици нелегално добита дървесина. Другите 4 са на горския стражар, допуснал поголовната сеч. Той е с риск да му бъде отнет и лицензът – това наказание се налага при 3 акта.

В проверката са ангажирани трима представители на Изпълнителната агенция по горите и двама от Южно-централното горско предприятие.  Текат предварителни производства под наблюдението на прокуратурата, която ще прецени дали има данни за престъпление.

Повече чуйте от инж. Петър Костов в аудиото