/ Община Пловдив
Езици от цял свят прозвучаха в Епископската базилика на Филипопол
Посланици от цял свят отправиха от Пловдив послания за общо бъдеще
101770
Посланици от цял свят отправиха от Пловдив послания за общо бъдеще
  • Посланици от цял свят отправиха от Пловдив послания за общо бъдеще
Езици от цял свят прозвучаха отново след стотици години - в Епископската базилика на Филипопол.

Посланици на 20 държави отправиха пожеланията си за общо бъдеще с вяра в споделените ни ценности на разбирателство, уважение, единство. Посланията - всяко на своя оригинален език, на български и на английски, ще бъдат гравирани на стена в публичното пространство до бъдещия вход на Епископската базилика на Филипопол.
Заедно“  е посланието на Пловдив и то по всякакъв начин олицетворява духа и толерантността на града ни, заяви кметът на града Иван Тотев.

Нанси Шилър от фондация „Америка за България“ цитира думите на Васил Левски - „Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност“. „Толерантността, търпимостта, приемането и уважението на другите не са модни тенденции, а същността на справедливото и равноправно общество“, каза посланикът на Албания Н. Пр. Госпожа Доника Ходжа. „И най-тежкият товар е лек, когато го носят мнозина“ е посланието от Австрия.

„Всички сме човешки същества. Всички сме различни. Разнообразието ни прави по-силни“, заяви на церемонията посланикът на Великобритания Н. Пр. Госпожа Ема Хопкинс.
Посланието от съседна Гърция отправи Н. Пр. Господин Григориос Василоконстандакис, е цитат на откъс от първото писмо на Св. Павел до Коринтяните: „Любовта е търпелива, радва се на истината, понася всичко, вярва във всичко, надява се на всичко, преодолява всички неща. Любовта никога не се проваля“.

Слоганът на Дания са думи на Ханс Кристиян Андерсен: „В доброто, в най-доброто, всички ние си приличаме“, а на Израел - думи на Шимон Перес: „Ти си голям колкото каузата, за която се бориш, и млад колкото са дръзки мечтите ти“. Сенека оживя в посланието от Испания - „Истината е достъпна за всички“, „Заедно сме по-силни“, прозвуча от Ирландия и „Не може да има мир без толерантност и приемане“ от Италия.

Послания оставиха още посланиците на Кипър, Косово, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Чехия, Швейцария. Цитатът на Мартин Лутър Кинг „Любовта е единствената сила, способна да превърне врага в приятел“ е посланието от Съединените американски щати. От Франция то беше думи на Волтер: „Толерантността никога не е предизвиквала гражданска война, докато нетолерантността е покрила земята с кръв“.

Градена камъче по камъче, Епископската базилика на Филипопол ще отвори врати на 26 септември т.г. Общо място за поколенията на няколко века и паметник на приемствеността между различни времена и култури, новата й сграда ще представи реставрираните великолепни мозаечни подове, колоните и всички открити архитектурни елементи на една от най-големите раннохристиянски базилики в Европа в нов културен, общностен и образователен център.

Общата инвестиция в изграждането на базиликата е в размер над 16 млн. лева, 8,2 млн. лева осигурени от Фондация „Америка за България“, а останалите - от Община Пловдив.