Жалба на екосдружение стопира подготвяното от Община Пловдив мащабно залесяване на близо 650 дка в парк „Отдих и култура"
Жалба на екосдружение стопира подготвяното от Община Пловдив мащабно залесяване на близо 650 дка в парк „Отдих и култура" / netinfo
жалба залесяване Пловдив
98240
жалба залесяване Пловдив
  • жалба залесяване Пловдив
Жалба на екосдружение по отношение на оценката за въздействие на околната среда стопира подготвяното от Община Пловдив мащабно залесяване на близо 650 дка в парк „Отдих и култура“. Новината съобщи кметът Иван Тотев.
 
„Не съм запознат с мотивите, но най-вероятно ще бъде образувано дело и това ще забави залесяването“, обясни той. По думите му, обикновено такива жалби рядко имат мотиви, а търсеният ефект от тях е просто забавяне във времето на изпълнението на проектите.
 
Тотев припомни, че Община Пловдив стартира предпроектни проучвания с Лесотехническия университет, продължили 2 години, на база на които бяха определени местата за залесяване и видовете растителност.
 
„Става въпрос само за местни видове, които са съществували на съответната територия и които кореспондират с хабитатите в зоната“, подчерта днес градоначалникът.
 
Както Дарик вече ви съобщи, 655 дка общинска земя ще бъдат залесени в рамките на пет години и превърнати в парк. Територията е в покрайнините на Пловдив, западно от Гребния канал.
 
Стойността на проекта е над 4 млн. и 500 хил. лв. 800 000 от тях се заделят тази година от бюджета на града за кметството на „Западен“, където всъщност ще текат основните процеси по изпълнението на програмата.
 
Програмата ще се изпълнява поетапно в четири подзони, като първата, чиято площ е 130 дка, се очаква да бъде облагородена до година и половина.
 
Във всички подзони има растителност, но голяма част от нея са саморасляци или паразитни растения. Облагородяването на територията включва засаждане на подходящи дървета за регионалните природни условия – дъб, ясен, явор, липа, върба, чинар и др. Ще се изграждат алеи, както и кътове за отдих.
 
За да се стигне до желания краен резултат обаче, ще трябва да се мине през няколко стъпки. Зоната ще бъде заградена, ще има входно-изходни пунктове, ще бъде поставена и охрана. Предстои изграждане и на поливна система, а водата ще бъде хваната от река Първенецка.