полицаи
полицаи / netinfo
Служителите от системата на МВР в Пазарджишко са в готовност да се включат в протестни действия, обяви лидерът на областната структура на Синдикалната федерация на служителите в МВР Петър Цоков. Профсъюзната организация още няма определена дата, решението предстои да бъде взето днес.

През последните дни от синдиката разпространиха няколко гневни писма, в които се повдигат за пореден път проблеми в системата, чакащи решение от години, припомня председателят. Според думите му, търпението на униформените е изчерпано и те са готови да подкрепят направените от организацията искания. Другите начини за това са изчерпани – водени са разговори с ръководството на министерството и не е постигнат резултат.

"Съветът за социално партньорство в МВР е про форма, има го, но не изпълнява функциите си", според синдикалиста. "Целта му е да урежда вътрешни спорове между служителите и техния работодател. Това обаче не се случва, тъй като новият министър Валентин Радев не се съобразява с решенията на Съвета".

Най-коментираната дата за евентуални протести е 5 юли – професионалният празник на полицията. Като държавни служители полицаите нямат право да протестират ефективно, но могат да изразят позиция по други начини, например – с протестни шествия с участието на служители, които към момента не са на смяна.

От синдиката вече обявиха, че започват подготовка за протести след изказването на вътрешния министър Валентин Радев, че е недоволен от договорката между заместника му Стефан Балабанов с представителите на синдикатите за увеличение на заплатите в системата. В отворено писмо до медиите СФСМВР покани Радев на преговори за решаване на проблема. Според тях позицията му „буди недоумение“.

Главното искане е да бъдат повишени заплатите на хората на терен. Друго искане е да бъде осигурено подходящо работно облекло. Част от него работещите в структурите на МВР – полиция, пожарна – купуват сами, твърди Цоков.