По-малко от 1/3 от бебетата на 6 месеца получават кърма
По-малко от 1/3 от бебетата на 6 месеца получават кърма / Снимка: Sofia Photo Agency
Около 40 майки с детски колички се включиха в днешния поход в подкрепа на кърменето, който премина от площад “Съединение” през Главната улица до Цар-Симеоновата градина. В шествието, чиято цел бе насърчаване на естественото хранене, се включиха и татковци и баби.

Според неофициалната статистика на Националния комитет по кърмене по-малко от 40% от тримесечните бебета са на кърма, а към шестия месец процентът пада под 30. Данните съобщи Таня Ръсева – Кръстева, лидер на „Ла Лече Лига”. Самата тя е кърмила дъщеря си над 3 години като е заложила на естественото отбиване, което се ръководи от детето без майката да поставя срокове.

Шествието на майките-кърмачки в Пловдив бе организирано от Центъра за бременни жени, „Ла Лече Лига” – България и Националния комитет по кърмене. То е част от инициативите за отбелязване на Световната седмица на кърменето. Майките, който разхождаха бебетата в Цар-Симеоновата градина имаха възможност да купят на символични цени за себе си и за хлапетата разноцветни фланелки с надписи “Кърмени бебета – щастливи деца” и “Кърмени деца – щастливи майки”.