избори
избори / БГНЕС, архив
Бивш премиер, двама генерали, лидери на партии и много бивши министри повеждат битката за Пловдив и областта за извънредните парламентарни избори на 26 март.
 
Бойко Борисов взе решение да поеме отговорността за Пловдив и поведе листата на ГЕРБ, заедно с Менда Стоянова и бившия министър на културата Вежди Рашидов.  
 
Водачи на пловдивски листи са и двама първокласни пилоти, единият от които бивш началник на Генералния щаб на Българската армия – ген. Михо Михов (роден в Габрово) и ген. Константин Попов (родом от София), който доскоро бе началник на отбраната. И двамата са носители на орден “Стара планина” първа степен. Михов ще води листата на коалиция АБВ – Движение 21 в Пловдив, а ген. Попов е водач за ГЕРБ в областта.
 
Сред бившите министри, които се включват в битката за гласовете на пловдивчани, са  Христо Иванов – бивш министър на правосъдието, създател на ДА, БЪЛГАРИЯ и Велизар Шаламанов – бивш военен министър в служебния кабинет на Георги Близнашки и съветник по национална сигурност. Шаламанов е единственият, който е роден в Пловдивско – той е от Карлово и ще отговаря за кампанията на ДА, БЪЛГАРИЯ в областта.
 
Водач на коалицията Реформаторския блок-Глас народен в града е Николай Ненчев – доскоро министър на отбраната, а в Пловдив-област – лидерът на СДС и бивш министър на икономиката Божидар Лукарски.

Министърът на околната среда и водите в правителството на Сергей Станишев – Джевдет Чакъров, отново отговаря за народното представителство на ДПС от областта.
 
Сред лидерите на партии е и Жорж Ганчев, който води “Коалиция на недоволните”.
 
БСП заложиха на професора по социология Иво Христов и икономиста Георги Търновалийски.
 
Старите нови лица в пловдивската политика са Петя Раева, която отново води листата на ДПС в Пловдив (след като на миналите парламентарни избори отговаряше за Видин) и Дани Каназирева – лидер на местната партия “Съюз за Пловдив”, която тази година води и двете листи на т.нар. Дясно обединение Нова Република (в града и областта).
 
На бизнес дами заложи единствено бизнесменът Веселин Марешки. Водачи на ПП ВОЛЯ са Нина Миткова, съпруга на собственика на пловдивската компания “Maxeurope” и Елена Алексиева, приятелка на управителя на охранителната фирма ДАИКС. Очаквано бизнесменът Владимир Маринов води листата на АБВ – Движение 21 в областта.
 
Патриотите отново се доверяват на бившия кмет на Пловдив и доскоро депутат Славчо Атанасов, който дори бе председател на комисията по култура и медии в 43-то Народно събрание.
 
Борис Ячев, който е заместник-председател на ПП Национален фронт за спасение на България и зам. председател на парламентарната група на Патриотичния фронт, ще събира гласове за патриотите от областта.
 
Водач на листата на ДОСТ е пловдивчанинът Кемал Тинев, който бе зам.-председател на Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД), а на второ място е бившият областен управител Венцислав Каймаканов, който през последните години представляваше ДПС.