Пазар на труда
Пазар на труда / netinfo
Пловдив се очертава като втори по сила пазар на труда за периода януари-март 2018 г. Това сочат резултатите от обзорно изследване на ManpowerGroup за заетостта в страната. Работодателите в петте региона с най-големи областни центрове планират да увеличат числеността на персонала за първата четвърт на следващата година.
 
Варна очаква най-силния пазар на труда с прогноза от +19% – подобрение с 4 процентни пункта в сравнение с последното тримесечие на 2017 г. и с 8 процентни пункта на годишна база.
 
Стабилно нарастване на работната сила се очаква и в Пловдив и Бургас, където прогнозите са съответно +15% и +14%, докато работодателите в София отчитат прогноза от +13%.
 
Най-предпазливата регионална прогноза от +6% е отчетена в Русе, където плановете за наемане са най-слаби през последните повече от четири години.
 
Стабилното темпо на наемане на българския пазар на труда се очаква да продължи през първото тримесечие на 2018 г. във всички индустриални сектори и всички региони: 14% от анкетираните в изследването 621 работодатели планират да увеличат нивата на заетост, 5% очакват да ги намалят и 81% не предвиждат промяна. Коригирана спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта  е +14%, като остава стабилна на тримесечна база и се подобрява с 2 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година.
 
Работодателите от сектор „Строителство“ отчитат най-оптимистичната прогноза от +29%, която е по-силна с 5 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и се подобрява с 18 процентни пункта на годишна база. Секторите „Производство“ и „Търговия на едро и дребно“ също очакват активни дейности по наемане на служители с прогнози от съответно +19% и +18%.
 
Работодателите, които също отчитат благоприятни перспективи за наемане, са от сектор „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“ с прогноза от +17%, която се подобрява с 9 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие, и „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“, където прогнозата е +15%.
 
Същевременно работодателите от сектор „Електричество, газ и вода“ и „Транспорт, складове и комуникации“ очакват най-бавен темп на наемане с прогнози от +3%.