Културата в Пловдив
Културата в Пловдив / netinfo
Културата в Пловдив
93553
Културата в Пловдив
  • Културата в Пловдив
През май Пловдив е "меката" на забавните и шарени панаири, фестивали и разнообразни културни събития. Всяка седмица е изпълнена с артистични прояви, някои от които се случват за първи път. Сред тях са първият панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ и първият по рода си WHISKEY FEST PLOVЕDIV. "Веселите уикенди" продължават с фестивала „Две-три бири“ на 20 и 21 май. С какво още Пловдив ще привлича своите гости през пролетта?

Първите две събития започват още днес – Нощ на литературата и Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. Тази вечер откъси от книги на чуждестранни автори ще бъдат четени от известни пловдивски писатели и актьори в над 10 локации на Пловдив. Музикалният фестивал пък ще бъде открит с концерт на Краля на флейтата Еманюел Паю в Градски дом на културата „Борис Христов“, а утре в Балабановата къща ще свири виртуозната американка Елизабет Питкерн с прочутата „Червена цигулка“.

Още за културните събития в града под тепетата разказа пред ДАРИК РАДИО зам.-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева, чуйте от репортажа в аудиото.

Първият по рода си „Фестивал на ул. „Абаджийска“ ще се проведе от 19 до 21 май. Близо година тази емблематична за квартала на творческите индустрии „Капана“ улица вече е само пешеходна и три дни тя ще бъде изпълнен с живот повече от всякога, каза организаторът на уличния форум Гаро Узунян.

За втора поредна година, но на различно място – а именно на ул. „Абаджийска“, ще се проведе събитието „Моден капан“. Анелия Янкова допълни, че тази година няма да дефилират манекенки в класическия смисъл на думата, а модните колекции ще представят танцьорките от „Ера балет“.

Програмата на Античния театър се открива на 26 май с рок операта „Нострадамус“ на Николо Коцев, а два дни по-късно на емблематичното място ще има концерт на Графа. Последните три дни от месеца Пловдив ще бъде домакин и на 56-тата Национална археологическа конференция.