9 май
9 май / netinfo
Пловдивчани ще опитат от менюто на фронтовоците. Кулминацията - 72 салюта в небето над Бунарджика
72-годишнината от края на Втората световна война отбелязва на 9 май цяла Европа. Денят е определен и като Ден на победата и Ден на Европа. Той бележи края на Втората световна война в Европа, но назапад денят на победата над фашизма се чества на 8 май. Причината за това идва от разликата в часовото време – късно вечерта на 8 май Уинстън Чърчил и Хари Труман обявяват края на войната в Европа, което е в ранните часове на 9 май по московско време. Денят на Европа е посветен на мира и обединението в Старата госпожа.

На същата дата Православната църквата чества и едно друго важно за целия християнски свят събитие – Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец от гр. Мира, Мала Азия в гр. Бари, Италия. Българският народ почита този празник като Летен Никулден.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави архиерейска света Литургия от 9:00 часа в храм „Св. Николай” в кв. Смирненски. След края на службата Дядо Николай ще се присъедини към панихидата на Руското гробище в Централния траурен парк на Пловдив. Там ще бъдат поднесени венци и цветя на 44-те паметника на загинали руски войници. Церемонията започва в 12,30 часа. 

Не само Пловдив, а цели 38 български града се включват тази година в парада на Безсмъртиня полк. Началото на шествието е от 11:00  часа пред Дома на културата „Борис Христов”, където се очаква да се събeрат над 300 души – наследници на участниците в борбата срещу фашизма (1923-1945 г.) и да потеглят с техни портрети към върха на хълма на Альоша. При пристигането на Пловдивския безсмъртен полк на тепето, там вече ще е започнала музикална програма.

Още в 12,30 ч. пред р-т „Малък Бунарджик“ ще има осигурени бусове, които да извозват по-трудноподвижните граждани и гости към върха. 

В официалната церемония от 13 часа пред паметника на Альоша ще се включат Посланикът на Русия у нас Н. Пр. Анатолий Макаров, който ще произнесе слово; Посланикът на Казахстан в България Н. Пр. Темиртай Избастин; Почетният консул на Руската федерация в Пловдив, под чиято егида са честванията, Георги Гергов; Кметове на общини от Пловдивска и съседните области, както и космонавтът – изпитател, Урал Султанов.

Всеки ще може да разгледа полевата кухня, военната палатка и оръжейни експонати, които ще са изложени на площадчето в подножието на стълбите към Альоша, както и да си направи снимки за спомен. Изкачилите стръмния път към върха ще могат да опитат истинско военно меню, с което са се изхранвали войниците, по време на Втората световна - купичка гречка, сандвич и чашка с водка. 

Кулминацията на честванията ще е уникално светлинно шоу. Вечерта на 9 май от 20:00 часа заря със 72 огнени салюта ще украси небето високо над Бунарджика.

Като част от програмата на община Пловдив за отбелязване на Деня на Европа, от 18 часа в Концертна зала ще се проведе и концерт на световно известният гръцки изпълнител ЛАКИС ХАЛКЯС и оркестъра на Държавното музикално училище от град Комотини, Гърция, с което Пловдив си сътрудничи и поддържа контакти повече от 30 години.