Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив - Пламен Панов посрещна 20 топ експерти, журналисти и специалисти по вината в Голямата епископска базилика на Филипопол, съобщиха от Общината.

Община Пловдив

Чуждестранните гости от Нидерландия, Унгария, Германия, Словения, Полша, Испания, Великобритания, Сърбия, Румъния, Австрия, Канада, градовете Ню Йорк, Чикаго и Сан Франциско от САЩ, са в България по покана на Българската асоциация на винените професионалисти. Визитата им включва посещение на утвърдени винарски райони в страната, на винарски изби, местни ресторанти и културни забележителности.

Посещението в града под тепетата, който тази година спечели четвърто място в класацията за „Най-добра европейска дестинация“ за 2022 г. в 13-то издание на престижната класация European Best Destinations и стана № 1 в категория „Най-добри винени дестинации в Европа“, е по инициатива и с подкрепата на отдел „Туризъм“ на община Пловдив.

Пловдив представи нов отличителен знак с логото на конкурса „Най-добра европейска дестинация“

Гостите, сред които има писатели за вино, винени публицисти, обучители и консултанти в сферата на виното, главни редактори на издания за вино, винен критик и журналисти, съдии на конкурси, експерти по култура на виното, блогъри, вносители на вино, маркетинг мениджъри, кулинарни и пътеписни блогъри, сомелиери и дегустатори, посетиха важни културно-исторически забележителности и винарски изби в регион Пловдив по програма, изготвена от отдел „Туризъм“.

Заместник-кметът Пламен Панов запозна винените експерти с политиките на община Пловдив в сферата на туризма и опазването на културно-историческото наследство. През годините преди и след титлата Европейска столица на културата, градът ни е водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм в страната.

Община Пловдив полага целенасочени и последователни усилия да подпомага популяризирането на Пловдив като привлекателен туристически град и чрез участие на основни, национални и международни туристически борси и изложения.

Изключително активна е и съвместна работа с туристическия бранш на местно ниво - Програмата на община Пловдив за развитие на туризма всяка година се изпълнява с активното съдействие на представители на хотелиерския, ресторантския, транспортния и други видове бизнес, свързани с туризма.

На национално ниво, община Пловдив си сътрудничи с туристическите асоциации, както и с българските търговски представители в чужбина. В Програмата за развитие на туризма са включени и специални събития, свързани с популяризирането на Пловдив като дестинация за винен туризъм, които се осъществяват с финансовата подкрепата на общината.

Община Пловдив

Сред тях са фестивалите „Дефиле на младото вино“, „Вино и гурме“, „Вкусът на Пловдив“, новият фестивал „Гурмето на тепето“, а само преди дни градът беше домакин на „Градски винен фестивал-Пловдив“, които се проведе  по повод Международния ден на мавруда.

Събитието бе организирано отново от Българската асоциация на винените професионалисти. Във винения бар, разположен на пл. Централен,  със специална селекция бяха включени над 35 вида български вина от местни сортове.

Чуждестранните гости не скриха възхищението си от Епископската базилика на Филипопол, като част от тях побързаха да направят публикации във фейсбук още на място, очаровани от видяното.