Пловдив отбеляза 140 години от Освобождението си
Пловдив отбеляза 140 години от Освобождението си / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Пловдив отбеляза 140 години от Освобождението си
95926
Пловдив отбеляза 140 години от Освобождението си
  • Пловдив отбеляза 140 години от Освобождението си
Десетки пловдивчани дойдоха пред паметника на капитан Александър Петрович Бураго в Дондуковата градина, където с полагане на венци и цветя почетоха 140 години от Освобождението на града от османско робство.

Пловдив отбеляза 140 години от Освобождението си
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Честване започна с възстановка на Комитет „Родолюбие“. Членовете на патриотичната организация представиха „Живи картини от Освобождението на Пловдив“, включващи моменти от защитата на българите от черкезките и башибозушки набези, героичния подвиг на капитан Бураго и посрещането на Генерал Гурко.

Пловдив отбеляза 140 години от Освобождението си
netinfo

На тържествената церемония присъстваха кметът на Пловдив Иван Тотев, Областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, бригаден генерал Явор Матеев, народни представители, представители на общинската администрация и на Областната администрация, кметовете на райони, общински съветници, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, ветерани, медии и граждани. 

Пловдив отбеляза 140 години от Освобождението си
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Слово по повод годишнината и героичните събития от 1878 година произнесе историкът от Регионалния исторически музей в Пловдив д-р Видин Сукарев.
 
Освобождението на Пловдив има своите герои и своите мъченици и днешното честване е точното време и място да им отдадем заслужена почит. Пловдив и в границите на Османската империя, както и днес, има важно стопанско, комуникационно, а във военно време стратегическо значение.
 
Освен, че не е безкръвна, свободата и изобщо съдбата на Пловдив в тези времена не могат да се разглеждат като дар на Провидението. Те са заслуга на съвкупност от исторически обстоятелства, процеси и дадености за града, както и дейността на неговите жители.
 
Кланетата от времето на Априлското въстание далеч не са единствените над българско население в Османската империя, но заради близостта с големия град на тепетата, в който има множество консулства и чуждестранни кореспонденти се поражда масовият международен отзвук, довел до избухването на Освободителната война. Да не говорим за значението на града като главен център на Църковните борби и Просветното движение на Българското възраждане. За Чалъковци, Братя Гешови, д-р Стоян Чомаков, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Драган Манчов, Душо Хаджидеков, Димитър Матевски и много други възрожденци, които можем да бъдем горди да наречем наши съграждани. Да живее и пребъде свободният Пловдив! Да живее България!
“, каза в словото си историкът.
 
Водещ на тържеството в Дондуковата градина бе Златко Павлов. В официалната церемония, организирана от Община Пловдив, участваха почетна рота, венценосци и военен духов оркестър. Паметта на загиналите  за свободата на Пловдив бе почетена с падане на колене и едноминутно мълчание.

Пловдив отбеляза 140 години от Освобождението си
Искра Койчева, Дарик Пловдив

След церемонията на паметника, в Музейния център за съвременна история на Историческия музей в Пловдив бе открита изложбата "Българското опълчение през погледа на участника Стефан Кисов". Експозицията е естественото продължение на преиздадения след 115 години труд на полковник Стефан Кисов и е дело на Национален парк -музей "Шипка-Бузлуджа". Тя показва снимки, униформи, вещи и оръжия на 7444 български опълченци, тръгнали от Кишинев да се бият за свободата на Родината си.

Пловдив отбеляза 140 години от Освобождението си
netinfo

Изложбата беше  открита с изпълнения на Девическа хорова формация „Евмолпея“, с диригент Рада Славинска и слова от двамата директори – д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" и Стефан Шивачев, директор на Регионалния исторически музей в града под тепетата.