Пиратски кораб акостира на Главната
Пиратски кораб акостира на Главната / netinfo

Пиратски кораб ще акостира на Главната като част от атракциите в съпътстващата програма на 17-тия Международен есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”. Внушителната галера е  декор на „Островът на съкровищата” – спектакъл на Драматичен театър Пловдив, и ще рекламира най-престижния театрален форум под тепетата.

Пространството пред община Пловдив ще оживее благодарение на любопитна изложба на плакати, които са част от предварителната селекция на Седмото международно триенале на сценичния плакат (събитието ще се проведе в София през октомври). Експозицията гостува на „Сцена на кръстопът” със съдействието на Божидар Икономов, създател и организатор на международния форум в столицата.

На откритата сцена пред Драматичния театър ще има демонстрации на учениците от специалност „Грим и перуки” в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Римският стадион ще бъде арена на любопитно ревю с ренесансови костюми, дело на Емилия Арабаджиева.

Съпътстващата програма включва много театър на улицата с гости от Бургас, а трахотните импровизатори от „Импро” ще направят минувачите част от спектаклите си. В двора на Драмата Рашко Младенов и Константин Цеков от ФСБ ще изнесат на открито урок на тема „Ла”.

Концерти ще имат Антони Дончев и Мая Новоселска, а Валентин Танев и Малин Кръстев ще водят уъркшопове.

Всички тези събития следват идеята на арт директора на „Сцената” Стефан Данаилов фестивалът да придаде атмосфера и блясък и на главната улица на Пловдив. Концепцията за съпъстващата програма е на режисьора Лео Капон и на креатив директора на феста Елин Рахнев.

Основната програма на „Сцена на кръстопът” събира най-добрите заглавия на театрална България. Всичко това е компилирано с прекрасни международни трупи, които ще гостуват под тепетата. Между 10 и 23 септември ще гледаме цели 24 представления в Голямата и Камерната зали на Драматичния театър.

Откриването е на 10 септември от 19 часа със спектакъла „Възвишение” по Милен Русков на Пловдивския драматичен театър – за втора поредна година пловдивската трупа дава старт на феста.

Зад това представление стои изключителен екип – драматизацията е на Александър Секулов и Иван Добчев, режисьор е Добчев. Музиката е на Асен Аврамов, сценографията – на Ивайло Николов. Костюмите са родени в ръцете на Ива Гикова. Сега малко и за актьорите! Да започнем с Бойко Кръстанов, Красимир Василев и Асен Блатечки, магията на „Възвишение” създават и Ивайло Христов, Петър Тосков, Венелин Методиев, Христо Пъдев, Станислав Генчев, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Тихомир Кутев, Симеон Алексиев, Красимир Доков/Тодор Генов, Иво Танев, Анди Райчев, Русалина Чапликова, Елена Кабасакалова, Лазарина Коткова, Светлана Мановска, Радина Думанян, Екатерина Георгиева.