Отмениха бедственото положение в Смолян
Отмениха бедственото положение в Смолян / БГНЕС, архив

Кметът на община Смолян Николай Мелемов, отмени бедственото положение, което бе в сила от 2 часа след полунощ в неделя. Остава частично бедствено положение само за селата Киселчово, Горна Арда и Мугла, добави Мелемов. Пътят до Мугла е пробит от машините, но все още не е разчистен напълно и движението се осъществява много трудно. „Със затруднен достът са и селата Киселчево и Горна Арда. В първото село живеят около 15 души и преминаването до там ще става по направени просеки, а днес ще се доставят лекарства и хранителни продукти на хората.

Ще започне и засипването на откъснатият път за Горна Арда, надяваме, за да може да се преминава“, категоричен бе заместник-областният управител Адриан Петров. Според него, нощта в Смолянско е била спокойна, за разлика от предходната. „Нивата на реките спаднаха драстично, няма преливане никъде. Температурите през нощта паднаха до – 10 градуса, но няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа“, добави Петров. Единствените ограничения за товарни автомобили е в отсечките Батак-Доспат- Барутин и Сърница-Батак –Доспат. В тези участъци товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета. „По пътя Доспат-Батак“ има няколко места, където реки са принесли наноси и предстои разчистването им днес“, подчерта Петров. Според него, за сега без ток остават смолянското село Киселчево и махала в община Баните.

Днес комисия водена от областният управител Недялко Славов ще обиколи засегнатите общини от проливните дъждове, за да се направи оценка на щетите.