Нападателите на 86-годишния мъж от Трилистник
Нападателите на 86-годишния мъж от Трилистник / Районен съд - Пловдив
Пловдивския районен съд остави в ареста 32-годишния П. А. и 16-годишния А. М. от с. Трилистник. На 5 април през нощта двамата нападнаха и ограбиха 86-годишен дядо от селото, като му взеха портфейл със 117 лв. и го пребиха. 

Същия ден на място отиде  главния прокурор Иван Гешев, който посети и възрастния Христо Васков в дома му.

Маскирани пребиха и ограбиха възрастен мъж в Трилистник, Гешев отиде на място (СНИМКИ/ВИДЕО)

Спрямо двамата роми са повдигнати обвинения за извършен грабеж на портфейл и пари, общо всичко на стойност 117 лева в съучастие от 86-годишен жител на селото, с намерение противозаконно да ги присвоят, като са употребили за това сила и заплашване. Предвидените от закона наказания за това престъпление са съответно: лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години – за пълнолетния извършител, и лишаване от свобода за срок до 3 години – за непълнолетния.

Съдът прие, че макар разследването да се намира на ранен етап, от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че двамата арестувани са извършили грабежа. Извършен е следствен експеримент, оглед на местопроизшествието, налице са и обясненията на 16-годишния нападател, който точно е посочил не само двора, но и конкретното място, където е изхвърлен портфейла, отнет от пострадалия.

Шестима арестувани от пловдивската полиция при акцията в Трилистник, Скутаре и Рогош​​​​​​​

Извършеното престъпление се отличава с ожесточеност и безпардонност, смятат магистратите. Според тях жертвата е възрастен човек, на 86 години, чиято възможност да окаже съпротива е силно намалена, двамата обвиняеми са разбили врата и прозорец, за да проникнат в къщата му.

Съдът прецени, че за двамата обвиняеми не съществува опасност да се укрият, но е налице реална опасност при мярка, различна от задържане под стража, да извършат престъпление. Те припомниха, че 16-годишният младеж е извършил нападението, докато тече срока на изпитателния срок на предишна условна присъда. 

Определението подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив.