Още 4 200 нови шофьори в Пловдив
Още 4 200 нови шофьори в Пловдив / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Иван Въчев ДАИ Пловдив
82140
Иван Въчев ДАИ Пловдив
  • Иван Въчев ДАИ Пловдив

4 200 са новите шофьори, които са преминали изпитите и за първи път са придобили свидетелство за управление на лек автомобил тази година в Пловдив. Това съобщи за Дарик началникът на областния отдел „Автомобилна админстрация“ Иван Въчев. По думите му на ден може да се изпитват по 120 човека.  Масово шофьорските курсове се провеждат в периода от началото на август до края на октомври.

Първите 16  таблета, които заменят хартиените листовки при теоритичните изпити  са получени още преди две години, а в момента в ДАИ разполагат с 24 таблета. Според Въчев кандидат-шофьорите не се затрудняват при ползването на таблетите, но пракитическите изпити се провеждат по-трудно заради нарушителите на пътя. Директорът на ДАИ- Пловдив смята, че кормуването в екстремни условия може да бъде включено в шофьорските курсове дотолкова, доколкото ще повиши уменията на бъдещите водачи. За целта обаче трябва да се променят полигоните и учебната документация.

Само един таксиметров автомобил е спрян от движение тази година и то за период от 6 месеца, съобщи Въчев. Причината за временното спиране е, че колата не е регистрирана за такава дейност. В областта има 179 таксиметрови превозвачи с над 2 000 автомобила, като четири от фирмите имат повече от 50 коли. 43 са съставените актове за нарушения от страна на водачаите на таксита, като глобите варират от 20 лева до 3 хиляди лева. Само преди дни депутатите приеха законовите промени за таксиметровите шофьори, според които те нямат право да работят от името на регистрирани превозвачи.

Чуйте още по темата в прикачения файл