Общо 306 декара гори са изгорели в Смолянско през ноември
Общо 306 декара гори са изгорели в Смолянско през ноември / dariknews.bg/архив

Общо 306 декара гори са изгорели в Смолянско през ноември, това сочи статистиката на местната противопожарна служба. Общо 41 пожара са гасили огнеборците през изминалия месец, като при 18 от тях са нанесени щети. Определено най-големият пожар бе над Смолян, където изгоряха стотици декара гори, като се наложи и хеликоптери да се включат в гасенето на огнището. При пожари са засегнати още: покривна конструкция 260 кв.м., повредено е имущество на две домакинства, жилищна площ от 165 кв. м. опушени са 496 кв. м. стени. Пострада е и един трактор, както и три автомобила. Унищожена е селскостопанска постройка, като в нея изгоря и едно прасе, и над тон фураж.

Причина за възникване на произшествията са небрежност при боравене с открит огън, неправилно ползване на отоплителен уред, късо съединение. Причините за четири от пожарите са в процес на установяване.

Освен това огнеборците през ноември са участвали в 7-ем аварийно-спасителни дейности, 30 пъти са оказвали техническа помощ и са посетени четири лъжливи сигнала.