/ Община Пловдив

Общинският съвет в Пловдив ще заседава на трибуните на Гребната база другата седмица. Това съобщи пред репортер на DarikNews председателят на местния парламент Александър Държиков. Заседанието ще се проведе на 9 април и ще разгледа над 20 точки, като голяма част от тях са свързани с мерки на местната власт, взети заради извънредното положение.

Засилват охраната на Гребна база за уикенда

Мястото за сесията вече е одобрено от председателския съвет, а според Държиков времето следващата седмица ще бъде благоприятно за сесията. Старите трибуни на Гребната база отговаряли изцяло на изискванията на РЗИ за отстояние поне на 2 метра между съветниците, коментира председателят на Общинския съвет.  

Заради кризата: Без наем за културните организации в общински имоти под тепетата

Заседанието на 9 април ще бъде закрито за граждани и със специален допуск за съветниците, администрацията и журналисти. То ще се проведе с ръчно броене на гласове, а в ролята на квестори ще бъдат зам.-председателите на местния парламент. 

Преди сесията от „Дезинфекционна станция“ ще извършат щателна дезинфекция на трибуните и Гребната като цяло.  На практика в момента зоната около Гребната база е недостъпна заради забраната за пловдивчани да се разхождат в парковете и градинките, както и в местата за спорт. 

Синята зона в Пловдив остава безплатна до 12 април

При лоши метеорологични условия сесията ще се проведе в Дома на културата "Борис Христов", чиято зрителна зала отговаряла на изискванията на РЗИ. 

Съветниците ще гласуват 5-процентната отстъпка за данък сгради и такса смет да важи до 30 юни. Те ще направят изменения в Наредбата за местните данъци и такси, свързани с мерките, които общината обяви заради извънредното положение.  

Без лихви на неплатени такси за детските градини и ясли в Пловдив в извънредното положение

Ще бъдат гласувани още отпадане на общинските наеми за времето на извънредното положение, таксите за детските заведения, които са постоянни – за първа и втора група в детските градини и за яслите.

Такава възможност ще се предвиди и за случаите, когато в детските заведения се извършва ремонт по-дълъг от 15 дни. Ще бъде подложено на гласуване също предложението да няма такса за синята зона до края на извънредното положение, както и да отпадне тротарното право. 

Таксите за март за детските заведения в Пловдив намалени заради извънредното положение


"Мерките ще се обсъждат днес от комисиите на местния парламент в онлайн заседания", съобщи Държиков.