Общински фонд ще изпраща даровити деца в чужбина
Общински фонд ще изпраща даровити деца в чужбина / netinfo

Специален фонд, който да подпомага финансово участия на местни таланти в чужбина, планира да създаде община Пловдив. Според зам.-кмета по културата Стефан Стоянов, още е твърде рано да се говори за конкретни суми, но парите със сигурност ще бъдат заложени в бюджета за 2016-та година.

„На този етап талантливите деца сами осигуряват средствата, нужни за участията им в чужбина, това което ще направим с този фонд е да помагаме, а не да покриваме целите суми“, уточни Стоянов.

В тази връзка той представи вокалната група „Сладурана“ от ОУ“ Княз Александър Първи“, които имат шанс да представят България и Пловдив на фестивал в Италия, но нямат финансови възможности.

През януари тази година младите таланти са спечелили националния конкурс „Пътят към славата“, което им дава право да представят България на международния фестивал „Орфей“ във Венеция през септември.

„За  целта децата ще организират концерт, чрез който да съберат нужната им сума от 19 хил. лева за пътуването“, обясни ръководителят на групата Донка Гугова.

Тя обяви, че започват и дарителска кампания за набиране на средствата, която ще продължи до юни, когато започва записването за фестивала в Италия.

 

Банковата сметка за дарения е: ЦКБ АД, клон Пловдив CECBBGSF IBAN:BG40 CECB 9790 1024 2827 00