Общината плаща златни ябълки за децата в ясли и градини
Общината плаща златни ябълки за децата в ясли и градини / netinfo
Плодове на тройни цени в сравнение с пазарните зарежда доставчикът на детските градини в район Северен, алармира председателят на общинските съветници от левицата Николай Радев. Ябълките се доставят на 3, 57 лв килограмът, крушите– на 3, 38 лв, а гроздето – на 2, 43 лв за кг. Цените са едни и същи за детските заведения в целия град, имам такъв сигнал и от район Тракия, призна главният секретар на общината Петя Дойчинова.

Според нея договорът на доставчика е за 20-ина дни, докато бъде избран нов изпълнител на поръчката за зареждане с плодове след изтичане договора на стария. Разпоредила съм проверка, ще оглася резултатите утре, каза Дойчинова, която пое доставките след разформироването на “Централизирано снабдяване” след лавина сигнали за некачествени продукти в детските ясли и градини.

От БСП обвиниха за злоупотребата с продуктите администрацията на район Северен и поискаха политическа отговорност от ГЕРБ за “кражбата от храната на децата”. Проверка на Дарик обаче установи, че договорът за доставка е подписан в голяма община, независимо че “Централизирано снабдяване” бе разформировано с идеята търговете за доставчици да се провеждат от районните кметове и те да контролират пряко цените и качеството.

Дойчинова заяви, че не тя е подписала договора за безбожно скъпите плодове, чрез който се източват общински средства. Тя обеща да провери чий е парафът, а също и твърдението на съветниците от БСП, че зад фирмата-доставчик “FND корпорейшън” стои “Надежда 2000”, около която имаше множество скандали за лошо отношение към диабетици в обслужваните от нея диетични столове и за доставки на стар хляб.