Общината осъдена за дискриминация на инвалиди
Общината осъдена за дискриминация на инвалиди / netinfo

Община Пловдив дискриминира инвалидите като изгражда и поддържа недостъпна архитектурна среда за хора в инвалидни колички, отсъди Адиминстративният съд по дело, заведено от 61-годишния Коста Караджов. Магистратите са определили 2000 лева обезщетение на потърпевшия и са задължили общината да спре дискриминационното му третиране, както и в бъдеще да се въздържа от изграждане на недостъпна за хора с увреждания инфраструктура. Това съобщи адвокат Снежана Стефанова от Асоциацията за правна евроинтеграция и права на човека, която защитава интересите на ищеца.

Съдът е приел, че административните сгради на общината не могат да бъдат посетени самостоятелно от хора с инвалидни колички, скосяванията на тротоарните бордюри по градските улици са направени без логическа последователност и повечето не отговарят на нормативно определените наклони и размери. В мотивите на решението е записано още, че общественият транспорт в Пловдив е недостъпен за хора с инвалидни колички.

Делото е първото от общо 10, които през бяха заведени през последните месеци в Пловдивския административен съд и Комисията за защита от дискриминация. Исковете бяха подадени по проект „Необходимата правна защита на хора с увреждания“, финансиран от Институт „Отворено общество“ – София.

Общината ще обжалва в законовия срок, казаха от администрацията и добавиха, че новият екип полага усилия да промени архитектурната среда.