Общината в Пловдив започва процедури за проучване и изграждане на градския стадион под тепетата. Това разкри за Дарик радио кметът на Пловдив Иван Тотев. „Дойде време да се обърне внимание и на стадион „Пловдив“. През следващата година предвиждаме да наемем консултанти от УЕФА и Олимпийският комитет, за да се вземе техническо задание, което да ни бъде основата за проект. В него ще впишем съществуващият стадион и изграждането на стадион с възможност да покрие максимален брой олимпийски спортове и футбол.

Към настоящият момент ще подготвим техническа експертиза и според нас с много малко промени стадионът може да бъде преведен във вид на основа за надграждане. Със сигурност трябва да бъдат премахнати трибуните около зала „Чайка“, но това е само източната страна на стадиона. Надявам се до края на другата година да имаме договор за изработване на технически проект, което означава, че през 2017 трябва да знаем реалната стойност на реконструкцията“, заяви Тотев.

„Не бих коментирал финансирането. Първо трябва да стигнем до момента да разберем колко струва и какво ще получим насреща за използване на базата. До този момент общинският бюджет ще финнасира дейностите. Тогава ще имаме цена и етапност, тогава ще говорим за финансиране“, допълни още градоначалникът.

Иван Тотев коментира и останалите направления в спорта, които общината предвижда. „За нас е радостно, че имаме многофункционална спортна зала. Подготвяме кандидатури за първенства следващата година. Активно си сътрудничим с федерацията по волейбол и колоездене и имаме големи надежди да имаме събития от световна величина във волейбола и колоезденето.

Паралелно с това имаме поредица от световни и европейски първенства на гребния канал. Още сме в съдебни процедури за втория гребен канал, но се надяваме скоро да приключат и да ни се даде възможност за изграждането на дублиращ канал, което е задача пред нас с оглед световното първенство по гребане през 2018 година“, допълни още Тотев.