Иван Тотев
Иван Тотев / Искра Койчева/ Дарик Пловдив, архив
Община Пловдив не се отказва от собствеността върху летището
99214
Община Пловдив не се отказва от собствеността върху летището
  • Община Пловдив не се отказва от собствеността върху летището
Община Пловдив не се отказва от едноименното летище и след като минат процедурите по обжалване на прекратената от Министерски съвет процедура за концесия на аеропорта, пак ще го поиска. Това стана ясно от думите на кмета на Пловдив Иван Тотев. Той отново подчерта, че общината ще е най-добрият стопанин на летището. 

"Категорично искаме Летище Пловдив и сме препотвърдили нашето желание с писмо", заяви той и добави, че ще се въздържи от повече коментари преди да се срещне с новия министър на транспорта Росен Желязков. 

Точно Желязков предложи на Правителството да прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив. Сред основните аргументи от министерството посочиха обстоятелството, че сключването на концесионен договор за срок от 35 години, спрямо който ще се прилагат правилата на отменен закон, а не новите правила на Европейския съюз в областта на концесиите, не гарантира устойчивост и трайност на концесията. От ведомоството уведомиха още, че участникът, класиран на първо място, а именно китайската фирма „Хайнан“, няма да подпише договор с транспортното министерство. На второ място в консеционната процедура за пловдивския аеропорт беше класиран консорциум между ПИМК и „Тракия икономическа зона“. 
 
Точно те ще обжалват решението за Министерския съвет. „Това е поредното безумие и фарс в държавата“, заяви Илиян Филипов от консорциума.

На заседанието си от 2 август, тази година с 38 гласа „за“ Пловдивският общински съвет реши да поиска от държавата собствеността върху Летище Пловдив.

„Предложението не е прецедент. Вече 9 години общината е основният фактор за развитието на летището", мотивира се тогава кметът Иван Тотев.  "Време е да се разбере, че някой трябва да направи нещо за аеропорта", допълни той.

Не стана ясно как точно Общината ще стопанисва и управлява летището. Една от целите обаче на градската управа е Пловдив да има летище заради многоборойните курорти наблизо.