Обявиха конкурс за ремонт на 13 сгради в Стария град
Обявиха конкурс за ремонт на 13 сгради в Стария град / dariknews.bg

Община Пловдив е обявила конкурс по Закона за обществените поръчки за ремонт на 13 сгради в Стария град, научи Дарик радио. Прогнозната стойност на поръчката е за близо 500 хил.лева. Конкурсът е обособен в 4 различни позиции, като кандидатите могат да кандидатстват само за една от тях.

Сред обектите, които ще бъдат ремонтирани, личат имената на къщите „Нишанян", „Недкович", „Хиндлиян", „Павлитова", галерия „Златьо Бояджиев", аптека „Хипократ" и „Балабановата къща".

Крайният срок за подаване на оферти е 11-ти юли, а документите ще бъдат отворени на другия ден.

Ремонтните дейности трябва да бъдат приключени до 4 месеца от датата на сключване на договора.

Евентуалните участници трябва да представят минимум един договор за сходни дейности, изпълнен през последните 3 години, и препоръка за добро изпълнение.
Ръководният и технически персонал трябва да притежава опит и квалификация, съответстваща на предмета на поръчката , като задължително в персонала трябва да има специалист дърводелец и художник-реставратор, които да могат да работят по образец.

Над 30 сгради от общо 111 в Стария град се нуждаят от реставрация и консервация. 21 от тях, паметници на културата, са застрашени от срутване и се нуждаят от спешни ремонти. Това съобщи преди около 2 месеца архитект Галя Кръстева от ОИ „Старинен Пловдив" в ефира на Дарик. Други 15 вече са се срутили поради липса на грижи и следва да бъдат възстановени като обеми, добави още тя.

11 от най-застрашените 21 сгради са частни, уточниха за Дарик от „Старинен Пловдив". 5 от къщите са общински,2 са държавни, а 3 са със смесена собственост, сочи справката.