Няма нови случаи на заразени деца със салмонела
Няма нови случаи на заразени деца със салмонела / akademika.bg

Не са открити бактерии на салмонела в пробите, взети от детска градина "Радост" в Пловдив, третото детско заведение, обслужвано от кетъринговата фирма „1-Експресно парти“ в града. Това каза за Дарик д-р Милена Коларова от отдел „Противоепидемичен контрол" на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив.

Бяха взети 101 проби от детска градина "Радост"- 87 от деца и 14 от персонала. В нито една от тях не е открита салмонела ентиридис.

3 деца се разболяха и още 32 са носители на салмонела през февруари тази година. Трите заразени деца са от две детски градини в Пловдив- „Червената шапчица" и „Каменица", а единственото свързващо звено между двете е фирмата за кетъринг „1-Експресно парти", обясни д-р Коларова.

След като здравните инспектори изискаха списък на обектите, които обслужва въпросната фирма, стана ясно, че тя обслужва и детска градина „Радост“. В петък (6 март) РЗИ разпореди да бъдат взети проби за изследване на всички деца.

Ако някой може да ме убеди, че заразяването на тези 35 деца със салмонела не е от хранителен продукт, аз ще си хвърля дипломата, бе категорична пред Дарик д-р Коларова.

По думите й са направени изследвания на контактните лица със заразените деца, както в колектива, така и в дома. Изследванията от контактните в дома обаче са отрицателни, което значи, че малчуганите са заразени в детското заведение, обясни здравният експерт.

Управителят на фирмата „1-Експресно парти“  заяви пред Дарик, че салмонела в храната, която е приготвена от неговите служители не е имало.

Приготвяме храната при засилен контрол и по всички съвременни изисквания. Съхранението на продуктите става в нови хладилни камери, а ястията се приготвят на около 80 градуса температура и се пакетира при не по-ниска температура от 60-65 градуса, при която дори да има бактерии, те умират, обясни управителят.

Той бе категоричен, че е готов да се подложи на ежедневен контрол от страна на Агенцията по безопасност на храните.