Сформират три нови доброволчески отряди в Пловдивско, съобщи шефът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  комисар Георги Мангараков. Доброволците ще подпомагат работата на пожарникарите и спасителите при големи пожари и бедствия. 

Пожарната отбелязва Международния ден на доброволеца


Отряди ще бъдат обособени в Асеновград, Садово и Лъки, като това ще стане със заповеди на кметовете на общините. Те ще са подобни на пловдивското добровоческо формирование "Пловдив 112". Вече са проведени разговори с общинските управи на трите общини. 

Пловдивските доброволци от формирование „Пловдив 112“ се завърнаха от успешно завършено обучение в Турция

По думите на Мангараков в Садово вече има подобна структура, която наброява 10 души. Такъв е минимумът, за да съществува такъв отряд. Там обаче имало още мераклии и формированието ще се разшири, обясни шефът на пожарната. 

В Лъки също имало нужда, а и желаещи за доброволчески отряд. Там опасността от горски пожари е голяма, тъй като общината е в сърцето на Родопите.

Община Пловдив набира доброволци за 3.50 лв. на час

Предстои новите отряди да бъдат сформирани до 1-2 месеца, а след това членовете им трябва да бъдат обучени и екипирани. 

снимки: Искра Койчева/ Дарик Пловдив

Първият в областта доброволчески отряд "Пловдив 112" беше създаден преди повече от 6 години в града под тепетата. Оттогава доброволците са участвали в множество спасителни акции и са подпомогнали дейността на пожарната в много екстремни ситуации. От миналата година, със заповед на пловдивския кмет, отрядът получи разрешение да помага на пожарникарите и при бедствия извън територията на община Пловдив. Така те се включиха в гасенето на големи пожари и в областта.

Доброволци спасяват Пловдив при бедствия

Комисар Георги Мангараков припомни, че от доста време вече няма и гасачески групи в населените места. Преди те помагаха на огнеборците при големи горски пожари. Сега единствените, които подпомагат пожарникарите при гасенето на пожари в горите, са групи от служители на държавните горски стопанства, поясни шефът на пловдивската пожарна.