Нови регламенти за разкопаването на улици в Пловдив
Нови регламенти за разкопаването на улици в Пловдив / снимка: dariknews.bg/архив

Заповед, регламентираща нови условия за разкопаване на улици в Пловдив, е подписал кметът Иван Тотев. Тя вменява по-строги задължения на фирмите, които искат да извършват изкопни работи по улиците, обясни Тотев. Ако дадена фирма иска да разкопава линейно или надлъжно, то изпълнителят се задължава да възстанови всички пластове на цялата пътна настилка от бордюр до бордюр.

При напречно копаене, настилката трябва да бъде изцяло поправена по 5 метра от двете страни. Когато става въпрос за  разкопаване на тротоарни настилки, трябва да бъде възстановен целият тротоар, а при надлъжно копаене трябва да бъде възстновена цялата отсечка от кръстовище до кръстовище, обясни още кметът. Специални графични приложения към заповедта ще показват на строителите как точно да се възстановява настилката. Другата новост е, че гаранциите, които се внасят при разкопавания, няма да се взимат от изпълнителите, а от възложителите на дадения ремонт. По този начин освен общината и възложителят ще следи за стриктното спазване на правилата, мотивира се пловдивският кмет.

Отделно районните кметове се задължават да изготвят специални регистри, в които ще бъде описано, кога и от кого е правен ремонт на всяка улица. Регистърът ще бъде публичен и всеки ще може да се запознае с информацията в него.