/ iStock/Getty Images
За нова серия от убийства на кучета сигнализират зоозащитници от Пазарджик. Най-тревожното е, че често за целта се разхвърлят отровни примамки в градинки и дори на детски площадки, където опасността от тях да пострада малчуган е наистина голяма.

Сигнал за убити кучета вдигна накрак институциите

Точно такъв е и последният случай. Бездомно куче е намерено тази сутрин отровено в квартал „Устрем“, на една от най-посещаваните детски площадки. Тя е изградена наскоро по европроект, а мястото й е такова, че там е прохладно през целия ден.

Живеещи в околни сгради уверяват, че животинчето било изключително добродушно обичало деца, те също го харесвали. И мое станало поредната жертва.же би точно заради доверчивостта си

Кой убива кучета край Юндола?

Това не е единствения случай. През есента на миналата година бяха отровени 15 кучета, две от които домашни. Четири други бяха спасени. От организацията PAW-Pazardjik пък в последно време разпространяват видеа, на които се вижда как ветеринарят д-р Рад Йончев, работещ по договор с общината, хвърля в багажника си изглеждащо безжизнено куче.

На въпрос дали е убито той отговаря, че е само приспано и щял да го закара извън града, в село Добровница. Активисти обаче не крият съмненията си, че така се „решава проблемът“ с бездомните животни.

Природозащитници настояват общината и Зоополицията в града да засилят контрола над злосторниците, жестоко избиващи невинни четириноги. От Община Пазарджик обясниха, че са се самосезирали по публикации във Фейсбук, трупът на отровеното тази сутрин куче е вдигнат, направен е оглед за други опасни примамки.

От ведомството пък призовават хората от една страна да са по-бдителни за безопасността на децата, а от друга - да наблюдават кой разхвърля примамките. Досега почти не се е случвало да бъде посочен или намерен извършителят или извършителите на тези зверства.